top of page

Kjell Johannessen

Keramiker

Kjell Johannessen, født 7. september 1951, vokste opp på Jørpeland i Strand kommune. Han har bl.a. utdannelse fra Statens Høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen, og Vestlandets Kunstakademi, som begge i dag er slått sammen til Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Hans arbeider, som veksler mellom keramisk skulptur og kunsthåndverk, avspeiler hans utdanning ved Vestlandets Kunstakademi. Under lærerne Ola Enstad og Marit Wiklund ble Kjell Johannessen kjent med skulpturens mange muligheter som han overførte til kunsthandverket. 

​

Under studietiden etablert han sitt eget keramikkverksted på Jørpeland med oljefyrt 1400 liters steingodsovn. I sommermånedene 1974 til 1985 skapte et levende keramikkmiljø med medstudenter. 

Kjell Johannessen sveiser i syrefast stål, hugger i marmor og granitt, støper i betong og bronse. Det er imidlertid gjennom leiren og steingodset han har funnet det materialet som best passer han og som skaper et personlig og lett gjenkjennelig formspråk. Lysestakene, som er hans varemerke, har ofte et rått tilhugget formspråk. De har et skulpturelt preg, kan strekke seg til ca 2 meter og er ofte utstyrt med detaljer fra barokkens rike reservoar. Torsoene har ofte et kubistisk preg.

​

Kjell debuterte på Vestlandsutstillingen i 1976 og på Høstutstillingen i 1983. Han er innkjøpt av Nasjonalgalleriet og av de fleste musèer og har utført en rekke utsmykninger offentlig og privat, se CV. 

I 1981 etablerte han eget verksted i Bergen, og 10 år senere etablerte han Mariakrypten Galleri som viste en rekke separatutstillinger av etablerte keramikere/kunstnere fram til 1995. Siden har han vist egne arbeider i galleriet.

I 2001 ble han medlem av byutviklingsgruppen Melting Pot på Jørpeland, og tok initiativ til og ledet to internasjonale symposier i rustfritt stål, i 2002 og 2003. Dette var de første symposier i verden i rustfritt stål, med 10 monumentale skulpturer som resultat. Disse står i dag på Jørpeland.

​

Som medlem av Melting Pot, tok Johannessen i 2004 tok kontakt med Bergen Arkitekthøgskole (BAS) som resulterte i en semesteroppgave for 2. års studenter, «Jørpeland 2030», og en utstilling av modeller, «Fremtidens Jørpeland».  

Hans utstillingsvirksomhet er omfattende, han har også hatt en rekke verv, se CV. Johannessen er en ivrig samfunnsdebattant og skriver jevnlig artikler og leserinnlegg om byfornying, arkitektur og kultur.

bottom of page