top of page

Henriette Emilie Finne

Maleri

Henriette Emilie Finne (f. 1966) er en norsk maler. Hun har hatt nærmere 30 separatutstillinger, samt 60 kollektive utstillinger. Finnes kunst er blitt kjøpt inn av flere kjente selskaper, som Fred Olsen Cruise Line og Norsk Tipping Kunstforening. Finne har hovedfag fra institutt for farge (gamle male-linjen) på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS) i Oslo, i dag kalt KhiO.

Finne nærmer seg sine malerier og temaer som en teaterregissør. Hun iscenesetter en fortelling. Hun flytter rundt på elementene i billedflaten inntil de finner sin plass og form. Finne bearbeider og knar de ulike maleriske motsetningene og teknikkene sammen for å skape dynamikk og intensitet. Slik forsøker kunstneren å referere til fysiske sanselige opplevelser for å søke kontakt med egne og tilskuerens følelser. Dette gjøres blant annet gjennom bruk av variasjoner av teksturer og penselstrøk i billedflaten. Fargekontraster satt opp mot hverandre slik som syrlige gule toner mot sarte lilla, eller skarpe neonrosa mot varere jordtoner er andre virkemidler. Maleriene er bygget opp av lag på lag med akrylmaling, innslag av kull og annet.

Finnes kunst har gjerne gjennomgående temaer, og glimt er et stikkord, mellommenneskelige relasjoner, både på åndelige og fysiske plan er et annet. Myter og symboler kobler seg på bildenes fortellinger som underliggende stemmer. Titlene er også sentrale i Finnes bilder. De brukes for å bringe inn et større mangfold av assosiasjoner samtidig som det peker betrakteren i en retning av det kunstneren ønsker å formidle.

 

Ved hennes separatutstilling  2/4-8/5 2022 fikk vi hennes andre og nye bok, utgitt bare en uke før åpningen. Hennes forrige bok er der nytt opptrykk av, også til salgs i galleriet.

Video fra Henriettes siste separatutstilling i Vedholmen Galler, 02.04.2022 - 08.05.2022i:

bottom of page